Friday, 27 September 2013

Bestnya Kalau Dapat Masuk Syurga

Bestnya kalau dapat masuk syurga,
Di syurga Allah bagi istana besar,
Lengkap dengan perabot, pelayan dan bidadari,
Kat dunia ni nak beli rumah terpaksa ambil loan dengan bank,
Pinjam seratus ribu bayar balik dua ratus ribu,
Seratus ribu boleh dapat rumah flat sekangkang kera,
Kalau nak beli rumah besar terpaksa la keluar duit beratus-ratus ribu,
Separuh dari duit tu buat bayar interest bank,
Kerja sampai pencen baru habis bayar loan dan rumah itu jadi milikku.

Bestnya kalau dapat masuk syurga,
Di syurga Allah bagi kereta mewah,
Boleh jalan sana sini minyak free of charge,
Kat dunia aku baru kerja gaji baru dua tiga ribu,
Terpaksa ambil Waja sebab nak beli Honda tak mampu,
Ambil loan 9 tahun agar bayaran bulanan tak cecah seribu,
Lagi kena bajet untuk minyak, insurans, road tax dan maintenance,
Nak beli kereta Merc kena tunggu naik pangkat dan gaji cecah sepuluh ribu,
Tupun masih kena ambil loan 9 tahun dan bayar bulanan beribu-ribu.

Bestnya kalau dapat masuk syurga,
Di syurga Allah bagi bidadari bermata jeli,
Mencintai aku sepenuh hati,
Kat dunia aku nak kahwin dengan anak dara yang ada degree,
Mak bapak dia letak hantaran dua puluh ribu,
Aku downgrade kepada anak dara yang ada diploma,
Mak bapak dia letak hantaran sepuluh ribu,
Itu baru duit hantaran, majlis, honeymoon dan pelamin nak kena keluar duit lagi,
Aku fikir banyak kali,
Nak kena downgrade anak dara yang ada SPM je ker? Atau janda?
Susah-susah aku kahwin lari Siam mari.

Bestnya kalau dapat masuk syurga,
Allah bagi keluasan syurga sekurang-kurangnya sepuluh kali keluasan dunia,
Boleh aku pergi melancong sana sini siang malam,
Kat dunia aku nak pergi tempat yang best macam Maldives,
Terpaksa tunggu AirAsiaX offer tiket free,
Tupun terpaksa bukak website AirAsia pukul 2 pagi dan klik banyak kali,
Tiket flight dah beli kena kumpul duit nak bayar hotel dan duit joli,
Lepas setahun kumpul duit barulah dapat merasa pergi Maldives,
Nak pergi melancong tempat yang best lagi kenalah aku kumpul duit setahun lagi.

Bestnya kalau dapat masuk syurga,
Allah bagi badan yang sihat tiada sakit tiada tua tiada mati,
Aku boleh enjoy makan dan minum sepuas hati,
Kat dunia aku nak makan makanan manis kena kontrol takut kena kencing manis,
Aku nak makan seafood kena kontrol takut kena gout,
Aku nak makan KFC dan McD, kena kontrol takut gemuk,
Aku nak bawak kereta laju, kena hati-hati takut accident,
Aku nak bersukan, kena hati-hati takut cedera,
Segala benda yang best di dunia, ada risiko yang aku kena ambil kira.

Bestnya kalau aku dapat masuk syurga, tiada musnah kekal abadi,
Antara dunia dan syurga, sudah jelas yang mana lebih baik menjadi idaman hati,
Aku nak perbanyakkan amalan baik, semoga mendapat keredhaan Ilahi,
Jadikanlah aku ahli syurga ya Allah, itulah dia kemenangan yang hakiki.

1 comment: