Wednesday, 22 July 2015

Antara Roh dan Jasad

Allah menciptakan sesuatu itu berpasang-pasangan dan ini merupakan salah satu Sunnatullah dari Allah SWT. Dari benda yang sangat besar seperti planet yang mempunyai pasangannya iaitu matahari kepada benda yang sangat kecil seperti proton yang mempunyai pasangannya iaitu elektron. Contoh lain ialah malam dan siang dan hidup dan mati. Begitu juga dengan jasad yang mempunyai pasangannya iaitu roh. Jasad bersifat nyata manakala roh bersifat ghaib.

Oleh kerana roh ini bersifat ghaib, maka cara untuk mengenali benda ghaib ini perlulah melalui ilmu yang diajarkan oleh Allah SWT melalui Al Quran dan daripada hadis Rasulullah SAW. Allah SWT telah berfirman dalam surah Al-Israa', ayat 85 yang bermaksud: Dan mereka bertanya kepadamu tentang roh. Katakan: "Roh itu dari perkara urusan Tuhanku; dan kamu tidak diberikan ilmu pengetahuan melainkan sedikit sahaja". Ayat ini jelas menunjukkan bahawa roh itu adalah perkara ghaib yang menjadi rahsia Allah SWT. Walaubagaimanapun, kita masih boleh mencari ilmu tentang roh itu, walaupun hanya sedikit.

Sebenarnya sebelum kita hidup di dunia ini, kita telah hidup di alam roh. Dan roh kita mengenali Allah SWT. Ini dibuktikan melalui ayat Quran dalam surah Al–A’raf ayat 173:
“Dan (ingatlah), ketika Tuhanmu mengeluarkan keturunan anak-anak Adam dari sulbi mereka dan Allah mengambil kesaksian terhadap jiwa mereka (seraya berfirman): “Bukankah Aku ini Tuhanmu?” Mereka menjawab: “Betul (Engkau Tuhan kami), kami menjadi saksi”. (Kami lakukan yang demikian itu) agar di hari kiamat kamu tidak mengatakan: “Sesungguhnya kami (bani Adam) adalah orang-orang yang lengah terhadap ini (keesaan Tuhan)” 

Roh kitalah yang telah menjadi saksi bahawa tuhan kita ialah Allah SWT. Oleh sebab itulah orang kafir di akhirat nanti tiada alasan mengapa mereka tidak beriman kepada Allah SWT kerana mereka juga telah menjadi saksi bahawa tuhan mereka ialah Allah SWT sewaktu di alam roh. 

Kita menganggap jasad kita ini hidup, tapi hakikatnya jasad kita ini adalah berasal dari tanah iaitu benda yang mati. Dan jasad kita ini akan mati dan musnah satu hari nanti. Roh kitalah sebenarnya yang hidup dan roh kita akan terus hidup walau jasad kita telah mati untuk bertemu dengan Allah SWT.

Kebanyakan dosa manusia di dunia ini adalah disebabkan mengikut kehendak jasad. Contohnya minum arak, berzina, mencuri, merompak, makan rasuah dsb semuanya adalah kerana keinginan nafsu syahwat untuk kepuasan jasad. Sedangkan kita akan mendapat pahala yang banyak sekiranya kita mengikut kehendak roh yang kenal Allah SWT dan akan kembali bertemu Allah SWT seperti solat, zikir, membaca Quran dsb. 

Oleh yang demikian, berusahalah untuk mengenali roh kita kerana dalam diri kita sendiri ada tanda-tanda tentang kekuasaan Allah SWT seperti dalam surah Fussilat ayat 53: "Kami akan perlihatkan kepada mereka tanda-tanda kekuasaan Kami di merata-rata tempat (dalam alam yang terbentang luas ini) dan pada diri mereka sendiri, sehingga ternyata jelas kepada mereka bahawa Al-Quran adalah benar. Belumkah ternyata kepada mereka kebenaran itu dan belumkah cukup (bagi mereka) bahawa Tuhanmu mengetahui dan menyaksikan tiap-tiap sesuatu?"

Pada suatu hari nanti roh kita pasti akan berpisah dengan jasad kita. Pada ketika itu, kita sudah tiada keinginan lagi kepada makanan yang lazat, tilam yang empuk dan tidur yang nyenyak. Pada ketika itu, roh kita tidak mengharapkan duit yang banyak, rumah yang besar dan kereta yang besar kerana semua itu sudah tidak berguna lagi kepada roh. Yang roh kita harapkan pada ketika itu ialah pahala yang banyak, dosa yang sedikit dan keredhaan dari Allah SWT.

SIAPAKAH AKU YANG SEBENARNYA, ROH ATAU JASAD?
ROH MEMANDANG KEPADA AKHIRAT,
JASAD MEMANDANG KEPADA DUNIA,
BAGI JASAD DUNIA INI SUNGGUH INDAH DAN MENARIK,
BAGI ROH DUNIA INI HANYALAH SATU KESENANGAN PALSU.

5 comments:

 1. infonya sangat menarik dan sangat bermanfaat...
  mantap deh pokoknya gan.,.,.,

  ReplyDelete
 2. Terima kasih. Sila sebarkan sekiranya bermanfaat.

  ReplyDelete
 3. benar2 sangat menarik dan sangat bermanfaat sekali artikel ni gan..
  mantap infonya..makasih gan.

  ReplyDelete
 4. wah info menarik insya allah barokah.. ini kak kalau mau cara membuat toko online yukk disini aja.. terimakasih.

  ReplyDelete
 5. infonya sangat menarik dan membantu
  mantap,,

  ReplyDelete