Thursday, 25 August 2011

Penyakit Pelupa dan Rahsia Menguatkan Daya Ingatan

Antara penyebabnya adalah: -

- Makan kepala ikan

- Organ dalaman binatang seperti hati. Limpa, jantung, perut dan yang seumpamanya melainkan atas nasihat doktor untuk keperluan kesihatan.

- Makan Makanan yang tercemar oleh semut kerana semut dipercayai mengandungi sejenis kimia yang menyebabkan daya ingatan menjadi lemah.

- Jangan makan berlebihan (makan semasa lapar berhenti sebelum kenyang).

- Jangan minum air antara suapan makan. Maksudnya, jangan minum sebelum anda selesai makan.

-Melihat gambar Lucah..


Selain daripada itu, elakkan sukan yang boleh menyebabkan gegaran yang kuat kepada kepala seperti tinju, gusti dan sebagainya. Pergaduhan / berkelahi sesama sendiri dengan memukul kepala juga boleh menyebabkan penyakit lupa.
Gegaran di kepala yang kuat dan terlalu kerap akan mengakibatkan kadar sejenis bahan kimia yang dipang! gil `dopamin'akan berkurangan di dalam sel-sel otak. Lalu mengakibatkan daya ingatan yang lemah dan otot-otot yang kurang bermaya.

Rahsia Menguatkan Daya Ingatan

Untuk menguatkan daya ingatan,dengan rahmat dan sayang Allah SWT, kita dikurniakan makanan yang baik dan dapat menguatkan sistem saraf kita.
Diantara jenis makanan yang boleh meningkatkan fungsi ingatan adalah: -

- Buah anggur hitam
- Madu lebah
- Halia
- Buah badam
- Susu
- Air zam zam
- Kismis
- Jus karot & madu
- Epal
- Kurma
- Ikan tuna
- Tempe
- Air soya

Itu hanyalah sebahagaian daripada makanan yang boleh meningkatkan daya ingatan manusia.

Selain daripada itu, oksigen juga amat penting untuk merangsang otak supaya sentiasa cergas dan cerdas. Satu teknik mengawal pernafasan yang amat baik diamalkan adalah dengan menarik nafas sebanyak 7 kiraan, kemudian tahan nafas sebanyak 14 kiraan. Ulang selalu terutama sewaktu keletihan.

Keterang-keterangan di atas hanyalah sebahagian kecil drpd cara-cara meningkatkan keupayaan ingatan/otak. Yang paling penting ialah ingat Allah SWT selalu. Daya ingatan akan bertambah kukuh sekiranya tidak sesaat pun kita lupa kepada-NYA.

Amalan berpuasa sunat juga baik kerana puasa juga boleh menajamkan minda.

Disamping itu latihkan diri berzikir seperti berikut: -
1) Ya Rahman (Maha Pemurah) 100x selepas solat fardhu.
2) Ya Hakim (Maha Bijaksana) 300x setiap hari.

Insyallah jika selalu mengamalkannya, daya ingatan semakin kukuh dan mudah menerima ilmu dan mengingatinya.

2 comments:

 1. assalamualaikum.....erm ade canggah ckit lar...
  page nie kate mnumsoya n tempe bley kuat ingatan...
  sedangkan soya tu kan slh 1 alat yahudi...??

  ReplyDelete
  Replies
  1. assalam zalie,,
   saya ada sdikit pndapat mengenai soya.. klau nak ikutkan soya tu memang salah satu alat yahudi.. ustaz sekolah saya pun ada menyatakannya sebelum ini.. tapi, menurut fahaman saya,, yang menjadi alat yahudi itu ialah minuman tersebut bukan kekacangnya.. klau kita cuba fahamkan semula, soya itu merupakan salah satu sumber tenusu/kekacang yang terdapat dalam piramid makanan.. untuk minuman soya tu pula, tu bkn lagi sumber tenusu yang asli sebab ia sdh brcampur dengan bahan2 lain untk menghasilkan minuman tersebut.. secara ringkasnya, kacang soya tu hanyalah suatu bahan yang dimanipulasi oleh yahudi untk memerangkap orang islam dan ini bermakna kacang soya itu adalah baik dan selamat untk smua orang islam.. :)

   Delete